Legtöbbünk számára kardinális kérdés a megfelelő védelem még a legnagyobb vész esetére is, egy precíz életbiztosítás kalkulátor pedig hatalmas segítséget jelent a várható költségek és az elérhető hozamok kiszámításában is. Noha a haláleseti térítést tartalmazó védelmek kapcsán még sokaknak a klasszikusnak mondható, kockázati életbiztosítás jut eszébe, napjainkban rengeteg konstrukció áll a rendelkezésünkre. Ahhoz azonban, hogy a megannyi termék közül ki tudjuk választani a legoptimálisabbat, pontosan tisztában kell lennünk a céljainkkal. Ez ugyanis alapvetően határozza meg, miszerint melyik termék lesz a legmegfelelőbb. Tekintettel arra, hogy az életbiztosítás konstrukciók kitűnő támpontotot adnak, azt alapvetően könnyen megszabhatjuk, melyik irányba is induljunk el. Ám hogy a tucatnyi szolgáltató kínálatából végül pontosan melyik kockázatviselésre essen a választásunk, azt már embert próbáló feladat egyedül eldönteni. A legbölcsebb amit ilyenkor tehetünk, miszerint az elképzeléseinkkel felkeresünk egy megbízható, független pénzügyi szakértőt és az ott kapott útmutatások alapján határozunk. Ugyanakkor ehhez elengedhetetlen tökéletesen tisztában lenni a hosszú távú terveinkkel és a szolgáltatással kapcsolatos elvárásainkkal.

Mikor elegendő a kockázati életbiztosítás?

Bizonyos élethelyzetekben a cél csupán annyi, hogy nagyobb káresemények bekövetkeztére védelmet biztosítsunk szeretteink számára. Ilyenkor a haláleseti biztosítás az a konstrukció, ami alacsony költségek mellett megadja azt a nyugalmat, amire szükség van. Ugyanakkor ilyen esetben sem szabad elhamarkodottan dönteni. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mekkora havidíj mellett pontosan mire terjed ki a szolgáltatás. Az életbiztosítás kalkulátor segít meghatározni, mekkora összeg jár adott helyzetben, ám emellett érdemes számolnunk a csoportos konstrukciók lehetőségével is. Ugyancsak fontoljuk meg, nincs-e szükség bizonyos kiegészítő lehetőségek alkalmazására. Tudniillik a legtöbb szolgáltatónál van arra lehetőségünk, hogy a védelembe bevonjuk családtagjainkat, illetve a csomagot igény szerint összekapcsoljuk baleset-, betegség-, vagy egészségbiztosítással is. A kockázati megoldások tehát igen sokrétűek lehetnek, emiatt mindenképpen alaposan járjuk körbe a kérdést és vegyük igénybe az életbiztosítás kalkulátor, valamint szakértő segítségét is mielőtt döntenénk.

Megtakarításos formák: vegyes, vagy befektetési egységhez kötött életbiztosítás az optimálisabb?

A megfelelő védelem mellett azonban gyakorta felmerülő igény a megtakarításaink gyarapítása is. Noha sokak számára talán meglepő, de erre a célra az életbiztosítás az egyik legjobb eszköz, természetesen abban az esetben, ha a megfelelő konstrukciót választjuk. Sok minden befolyásolja ugyanis, hogy a vegyes, avagy a befektetési egységhez kötött (úgynevezett unit-linked) változattal járunk-e jobban. Előbbi egy alacsony kockázattal járó forma, aminél az elérhető hozam a szerződésben rögzítve van. Ennek a hatalmas előnye, miszerint nem kell aggódnunk a befektetett pénzünk miatt, hiszen pontosan tudjuk előre, mi az a minimum összeg, amit lejáratkor (vagy azt megelőzően, káresemény bekövetkeztekor) megkapunk. Ezt az életbiztosítás kalkulátor használatával bármikor ellenőrizhetjük is. Ugyanakkor a rizikómentesség ára, hogy biztosan alacsony kamattal számolhatunk, hisz a pénzintézetnek nem érdeke kockáztatni a magasabb hozam érdekében. Ezzel szemben a befektetési egységhez kötött forma esetében mi magunk dönthetjük el, milyen eszközökbe tesszük a megtakarításunkat. Megfelelő diverzifikáció mellett így magas hozam érthető el, akár jóval infláció feletti értékekkel. Hogy az egyes konstrukciók közül pontosan melyik a céljaink szempontjából legkézenfekvőbb, azt azonban számtalan tényező együttesen határozza meg.

Az életbiztosítás kalkulátor mellett a szakértői tanácsokra hagyatkozhatunk

Kulcsfontosságú kérdés például az is, milyen távlatban gondolkozunk. Minél hosszabb a futamidő, annál biztosabb a befektetési egységhez kötött életbiztosítás sikere, hiszen a különböző eszközeink teljesítménye rövidebb időszakokban visszaeshet. Ugyanakkor, ha a cél az időskori öngondoskodás, akkor könnyen meglehet, hogy egy körültekintően megválasztott nyugdíjbiztosítással sokkal jobb eredményeket érhetünk el. Az életbiztosítás kalkulátor segítségével szerencsére könnyedén elvégezhetjük a szükséges számításokat, ám ahhoz, hogy minden lényeges szempontot figyelembe vegyünk és a lehető legkedvezőbb terméket válasszuk a kínálatból, elengedhetetlenek egy tapasztalt hozzáértő tanácsai. Az aktuális havidíj mellett a teljes költségmutató vizsgálata éppúgy létfontosságú, miképp azt is számításba kell venni, hogy a megtakarítás milyen távon éri el célját. Ezért aztán mindig olyan konstrukciót szabad csak vállalni, aminek a finanszírozása akkor sem jelent majd problémát, ha az anyagi helyzetünk véletlenül a mostaninál kevésbé alakul jól. Komplex feladat tehát meghozni a legjobb döntést, ezért bátran támaszkodjunk szakértői segítségre.