A gyöngy karkötő készítés egyáltalán nem ördöngösség, ugyanakkor van pár dolog, amivel érdemes tisztában lenned, hogy még egyszerűbben készíthesd el saját karkötőd. Az elkészült remekművek akár ajándékba is adhatod! Az alábbiakban számos hasznos tanáccsal látunk el, melyek segítenek, hogy igazán szép gyöngy karkötőket készíts!

Hasznos tippek a gyöngy karkötő elkészítéséhez

Ha nem igazán a kéz ügyességedről vagy híres, abban az esetben sem kell búcsút intened az ékszerkészítésnek. Mindössze érdemes időt adni magadnak és megfogadni néhány hasznos tanácsot, így nem kísérletezgetések és kudarcok árán kell megtanulnod a gyöngy karkötő készítés folyamatát. A megfelelő gyöngyök kiválasztásban pedig sokat segíthetnek az olyan webáruházak és boltok, mint például a Gyöngysziget.

  • A csukló lemérése

Ahelyett, hogy rögtön neki esel a gyöngyök fűzésének, először is érdemes lemérni a csuklód. Ez sokat segíthet abban, hogy elegendő mennyiségű gyöngyöt vásárolj, tehát se túl keveset, se túl sokat.

  • Gumis vagy kapcsos karkötő

Mondhatni örök dilemma, hogy a karkötő kapcsos vagy gumis legyen. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes ezeket mérlegelni, majd saját igényeidnek megfelelően dönteni.

A gumis karkötő legnagyobb előnye, hogy elkészíteni és felvenni egyaránt könnyű. Az sem jelent problémát, ha esetleg hízás vagy fogyás miatt változik a csuklód mérete, a gumis karkötő igazodik az aktuális mérethez. Ami viszont a gumi hátránya, hogy kevésbé bírja a fizikai behatásokat, tehát nagyobb eséllyel fog idővel elszakadni. Kezdők számára viszont jó választás lehet, azonban haladók esetében már nem minden technika kivitelezhető vele. Ha mindenképp ragaszkodsz a gumis damilhoz, akkor célszerű vastagabb típust alkalmazni.

A kapcsos karkötő előnye, hogy nem kell tartanod a szakadástól, rendkívül strapabíró karkötő készíthető általa. Ráadásul, ahogy egyre ügyesebb leszel, egyre több technikát leszel képes alkalmazni a kapcsos karkötő továbbra is nagy segítséget jelent. Az előnyök mellett, hátrányai is vannak a kapcsos változatoknak, például nehezebb őket bekapcsolni. Így nem olyan könnyű felvenni, mint például a gumis típust. Ezenkívül a fém kapocs akár allergiát is okozhat, így, ha érzékeny vagy rá, viszont ragaszkodsz a kapcsos változathoz, akkor válassz orvosi fémből készült vagy nikkelmentes szereléket.

A megfelelő alapanyagok kiválasztása a gyöngy karkötő készítéséhez

A gyöngy karkötő készítéséhez a damilon felül a másik fontos alapanyag maga a gyöngy. Ma már rengeteg alternatíva áll rendelkezésre. Például a Gyöngysziget webáruházban hatalmas kínálat található a legkülönfélébb típusokból, így ízlésedhez passzoló típust tudsz megalkotni. A gyöngyök a legkülönfélébb színben és formában érhetők el. A leggyakoribb anyagok, melyekből a gyöngyök készülhetnek:

  • Fém
  • Fa
  • Ásvány
  • Műanyag
  • Féldrágakő
  • Szerves anyagok

Ha bizonytalan vagy, hogy melyik gyöngy típus lenne számodra a megfelelő, akkor célszerű ellátogatni a Gyöngysziget online platformjára, a gyongysziget.hu weboldalra, ahol az elérhetőségek egyikén segítséget is kérhetsz! Az egyszerűbb gyöngykarkötők megalkotása gyakorlatilag gyerekjáték. Viszont, ha szeretnéd tovább fejleszteni magad ezen a téren, akkor a határ a csillagos ég! Nagyon sok gyöngyfűző tanfolyam indul, de ha nem szeretnéd költségekbe verni magad az alapanyagokon felül, akkor online is rengeteg technikát és trükköt találhatsz!