Az egyik legmegbízhatóbb biztonságtechnikai megoldásként tartják számon az elektromos ajtózárat, és ez nem is véletlen. Az elmúlt évekbe egyre több helyen találkozhatunk ezzel a megoldással, hiszen nem igényel kulcsot a nyitása, kényelmes, és elegáns – leggyakrabban színvonalasabb hotelekben, irodaházakban, vagy közintézményekben használják ezt a megoldást. Lakossági felhasználás tekintetében sem elhanyagolható a megjelenése: egyre többen ismerik fel kényelmét, biztonságosságát és praktikumát az elektromos ajtózáraknak.

Az elektromos ajtózár beépítése

Magát a szerkezetet nem bonyolult beszerelni, és nem is feltétlenül szükséges hozzá szakmai tapasztalat. Az zárszerkezet két részből áll, egyiket az ajtóban, a másikat az ajtótokban helyezik el. A lakossági felhasználásra szánt elektromos ajtózárakat úgy tervezték meg, hogy különösebb felhajtás nélkül a helyükre kerülhessenek az elemek, még speciális ajtótok, vagy különlegesebb anyagból készült ajtó sem kell hozzá. Telepíteni lehet műanyag, fa, fém, vagy akár alumínium ajtóba is a szerkezet. Kapható azonban olyan ajtó is, aminek csak az egyik oldalán található kilincs – jellemzően belülről. Kívülről erre nincs szükség, hiszen ott a kilincs szerepét egy mágneskártya vagy egy meghatározott kódszám tölti be.

Milyen típusú elektromos ajtózárak vannak?

Nem mindegy azonban, hogy milyen elektromos ajtózárat választunk. A zardepo.hu weboldalon többféle elektromos zárat is összehasonlíthatsz egymással. Az, hogy ezek közül melyikre esik végül a választás, leginkább a felhasználói igényektől és a felhasználási paraméterektől függ. Az elektromos ajtózárak – működési mechanizmusukat tekintve – lehetnek normál, vagy automata működtetésűek.

A munkaáramú elektromos ajtózár – azaz a normál – akkor nyit, ha elektromos áramot ad rá a rendszer. Úgy is nevezzük ezt mechnanikát, hogy feszültségre nyit. Ennek az ellenkezője, amikor az ajtó mindaddig zárva tartja magát, míg feszültséget kap – ez a fordított működtetésű elektromos ajtózár. Ha szünet keletkezik a feszültségben, az ajtó nyithatóvá válik, vagyis ez a típusú zár feszültségre zár. Az impulzusos működtetésű memóriás mágneszár akár több óráig is nyitva marad, viszont rövid idejű tápfeszültség adásakor az első becsukásig nyitott marad az ajtó. Retesz beállításával viszont akár folyamatosan is nyitva tarthatjuk az ajtót, ha a reteszelhető elektromos ajtózár mellett döntöttünk.

Az elektromos ajtózár előnyei és hátrányai

Vitathatatlan előnyei az elektromos ajtózáraknak, hogy rendkívül könnyen telepíthetőek. Nem kell hozzá falat bontani, vagy szétszedni az ajtótokot, hogy beszerelhessük őket. Jobbos és balos ajtókban is megfelelően el lehet őket elhelyezni, mivel az előlap megfordítható. További előnyük az elektromos ajtózáraknak, hogy biztonságtechnikai szempontból messze felülmúlják a hagyományos ajtózárakat, valamint azt is fontos kiemelni, hogy a statisztikák szerint sokkal kevesebbszer hibásodnak meg ezek a szerkezetek, mint a manuális zárak.

Negatívuma, hogy áramszünet esetén biztosítani kell valamilyen áramforrást, hogy az elektromos ajtózár továbbra is elláthassa feladatát. Ha ez megoldott, élvezhetjük számtalan előnyét!