Óriási hype veszi körül a „svéd büdös hal”, „svéd halkonzerv”, „erjesztett hal”, „legbüdösebb hal” néven is ismert étel fogysztását, amit megválasztottak a legbüdösebb ételnek. A Svédországban Surströmmingnek hívott egyfajta nemzeti eledelként fogyasztott fermnetált hal, ha megfelelően fogyasztjuk, semmivel sem kevésbé étvégygerjesztő, mint mondjuk a „büdös sajt” néven ismert Pál pusztai sajt, vagy a hagymás-ecetes ruszli. És a hangsúly a megfelelő fogysztáson van. Eláruljuk a nagy titkot, amivel legyőzheted a havari társaság összes tagját, ha egy sürtrömming challange, vagy surtströmming kihívás részeseként próbára teszitek, melyikőtöknek van a legerősebb gyomra.

Az alábbi videóban szemléletesen bemutatják a minden svéd számára ismert technikát. Ezt képzeld el úgy, mint amennyire természetes számunkra, hogy a banánt sem héjastul rakjuk a turmixgépbe, hanem előkésztjük, azaz megpucoljuk.

Hogyan fogyasszuk a Surtströmminget?

  • Az első alapszabály: Sose nyisd ki a konzervet az asztalnál! Vidd a felnyitatlan konzerves dobozt legalább 10 méterre és ott nyisd ki.
  • Soha ne vegyél levegőt, amikor kinyitod a konzervet. Előtte vegyél egy nagy levegőt és tartsd vissza a lélegzetedet 30-40 másodpercig, miközben kinyitod. A legdurvább rész ugyanis a túlnyomással távozó gázok szaga. A túlnyomás a fermentálás mellékterméke. A fermentált ételeket amúgy mi is jól imerjük, gondolj csak a savanyúkáposztára. Az sem leányálom, ha az erjesztő hordóban szagolod meg…
  • Tartsd el magadtól a konzervet nyitás közben! Bár a legdurvább az első szisszenés, a lé sem kispályásoknak való, ezért vigyázz, ne fröccsenjen rád nyitás közben.
  • Ha biztosra akarsz menni, legyen ott egy vizes vödör és ha a vízbe mártva nyitod ki, szinte kizárt a fröccsenés és a szagok jó része is a vízben marad.
  • Nyitás után még az asztaltól távol vedd ki a haldarabokat. Semmi gond, ha lemosod őket egyenként, így a maradék büdös „páclétől” is megszabadulsz.
  • Most már visszatérhetsz az asztalhoz, de célszerű fogyasztás előtt kicsontozni a haldarabokat. Ha biztosra akarsz menni, csak most szagold meg közelről.

Ha betartod ezeket a szabályokat, lehet, hogy kevesebbet fogtok nevetni, de legalább nem kell kidobni az egészet. Ha poénnak szánod, a bátrabbak követhetnek a nyitásnál és megszagoltathatod velük, miközben te bölcsen visszatartod a levegőt, így garantált lesz a vicces grimaszok megjelenése. A frissen nyitott konzervnek tényleg párját ritkítóan büdös szaga van.

Surströmming hol kapható?

Bár egy ideig általában világszerte kapható volt, az utóbbi időkben igen nehézkes a beszerzése. Magyarországon időnként lehet rendelni a skandinavshop.hu oldalon itt: surströmming rendelés. Fel kell készülni az igen borsos árakra és arra is, hoyg időnként több hetet kell várni, mire megérkezik az új szállítmány svédországból.

Miért van hiány a svéd büdöshalból?

Nem csak a kereslet növekedett meg, amióta világszerte egyre többen akarják kipróbálni, de az éghajlatváltozás miatt az alapanyagul szolgáló heringek szaporodása is megváltozott. Így egyre kevesebb fiatal heringet tudnak fogni a halászok. Egyes népszerű gyártók már tönkre mentek a halhiány miatt.