A házi barkácsolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen legyen szó hölgyekről vagy urakról, manapság már nemhez kötött a kreatívkodás. A tapasztalat azt mutatja, hogy a barkácsolás szenvedélye kortól is független, mindenkit megfertőz, aki kicsit is érdeklődik a saját készítésű dolgok iránt. Ma pedig már szinte mindent elkészíthetünk otthon, legyen szó kisebb díszekről, esetleg a kerti ülőgarnitúráról egyaránt. Ebben a cikkben kezdőknek nyújtunk ötleteket.

Nem is olyan bonyolult a barkácsolás, mint gondolnád!

Az egyedi dolgok készítése kizárólag elsőre tűnik nehéz dolognak, pedig közel sem annyira bonyolult, mint gondolnád. Sokaknak segített már a tájékozódásban például a Profibarkács webáruház blogja. Szerencsére az egyszerűbb, de annál kreatívabb dekorációk, bútorok sem igényelnek drága kellékeket, egyes darabokat akár szerszámok nélkül is elkészíthetsz otthon.

Fából olyan szépségeket gyárthatsz, mint a fényképtartó, a virágláda, de a raklapok kiválóan felhasználhatóak kinti kanapéhoz, hiszen olcsó és mutatós. A lehetőségeidnek csakis a képzeleted szab határt, csodaszép és praktikus dolgokat hozhatsz létre, akár egyedül is. Ha viszont még nem vagy gyakorlott alkotó, nem igazán fogtál még a kezedben kalapácsot vagy fűrészt, akkor kezd apróságokkal. Egy nagyobb farönkből például igen aranyos vonatot alkothatsz, ami nemcsak jól néz ki, de valószínűleg a gyerkőc is imádni fogja. Ha pedig magadnak készítenéd, akkor csinálj hozzá vagonokat, amikbe akár virágokat is ültethetsz.

Tippek, ha most kezdesz bele!

Az első és legfontosabb tanács, hogy ha elsőre nem sikerül, akkor se add fel! Valószínűleg az első alkalmakkor bőven élsz át kudarcot, hiszen nem vagy tapasztalt, így nem fog minden azonnal magától menni. Fontos, hogy kitartó legyél és rendelkezz egy kis akaraterővel és motivációval, hogy ne menjen kárba a munka. Amennyiben belevágnál, de már sokadszorra sem sikerül valami, akkor vegyél egy nagy levegőt, ülj le és tervezz újra. Lehet, hogy valami ott romlott el, nem is a szerszámokkal és veled van a baj.

Ne feledkezz meg a védőfelszerelésekről sem. Kezdő barkácsolók gyakran esnek abba a hibába, hogy nem viselnek semmit, ami megóvhatja őket a sérülésektől. Figyelj a pattogó fára, a fémdarabokora, a szikrára, ha pedig hegesztesz, akkor az olvadékra is számítanod kell. Ezek számos veszélyt rejtenek magukban, ami során nemcsak a szemed, hanem a bőröd és az egészséged is károsodhat.

Mindenekelőtt használj védőkesztyűt és szemüveget, ha olyan feladatot csinálsz. A hangos gépek esetében pedig a füldugó vagy a fülvédő lehet segítségedre. Hegesztésnél ne feledkezz meg a a hegesztő kesztyűről, a kámzsáról, esetleg a hegesztő pajzsról.

Ne feledkezz meg az elektromos kábelekről sem!

Fontos, ha elektromos gépet használsz, akkor mielőtt azt bedugod, ellenőrizd az állapotát. Tárolásnál figyelj arra, hogy lehetőleg száraz és hűvös helyre rakd őket és mindig nézd meg, hogy a kábel nem-e szakadt valahol. Ez ugyanis áramütéshez vezethet, ami akár nagyobb bajt is okozhat, mint gondolnád. Ha teheted, átláthatóan rendezd el őket, hiszen mások biztonságának megóvása érdekében körültekintően kell tárolni azokat, főként ha gyerek is van a családban. Egy speciális szerszámos szekrény igen praktikus tud lenni, amit szinte minden barkácsboltban be tudsz szerezni.

A használatuk közben pedig ügyelj, hogy a vezeték ne lógjon bele semmibe, főleg ott ne, ahol éppen dolgozol. Tartsd mindig rendezetten és átláthatóan magad körül a kábeleket, így balesetmentes lesz a munka.

Alapeszközök, amire szükséged lehet

Az első és legfontosabb egy akkus fúró-csavarbehajtó, ami már minden háztartásban megtalálható. Választhatsz olcsóbb változatot is, attól függően, hogy mire szeretnéd azt használni, de a legjobb egy minőségi gépre beruházni, hidd el, hasznát fogod venni barkácsolás közben.

Emellett nem árt beszerezni egy deltacsiszolót, aminek főként a fával történő munkák esetén lesz jelentősége. Ennek köszönhetően ugyanis sokkal könnyebben távolíthatod el a festéket, de alkalmas ívek készítéséhez is, így sokrétűen alkalmazható eszköz otthonra.

Kezdőként tehát van pár dolog, amire ne árt figyelned, ha barkácsolásba fognál. Nem bonyolult azonban saját kezűleg készíteni bútorokat és dekorációt, csak egy kis kézügyességre van szükséged hozzá.