A legtöbb autós minimális tudással rendelkezik az autója kapcsán. Az olajcserét és ablaktörlőfolyadék utántöltést a többség képes egymaga elvégezni, sőt a rutinosoknak a gumicsere sem kottyan meg. Ha nem is vagy az autószerelés terén otthon, néhány dologgal érdemes tisztában lenned, annak érdekében, hogy például időben felismerd, ha baj van. Az ABS kocka tipikusan az az alkatrész, melynek meghibásodása kapcsán érdemes tudni, hogy milyen jelek utalnak a problémára.

De, mi az az ABS kocka?

Ha az ABS rendszer ugrott be rögtön, akkor jó helyen kapizsgálsz, ugyanis az ABS kocka a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja. Gyakori megnevezése még a hidraulikatömb. Az ABS azért kiváló példa, mert úgy hibásodik meg, hogy annak semmi látható jele nincs. Legalábbis nem abban a formában, mint amire gondolsz. A többség az autó diagnosztikai rendszerére hagyatkozik, mely azonnal jelez, ha baj van. Ugyanakkor az ABS kocka tipikus esete annak, hogy a rendszer nem működik tökéletesen, mivel a jól érzékelhető jelek ellenére sem gyullad ki az ABS lámpa, sőt a hibakód sem olvasható ki.

Figyelj a jelekre

Sajnos az autó diagnosztikai rendszere rendre cserben hagyja az autóst, ha az ABS kocka meghibásodásáról van szó, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy figyelsz az árulkodó jelekre. Elsősorban a fékrendszer kapcsán tudhatod, hogy valami nincs rendben. Például, ha a fék nagyon lent fog vagy fékezéskor az alsó holtpontig becsúszik a fékpedál. Emellett a fékolaj szivárgás is azt bizonyítja, hogy az ABS rendszer meghibásodott.

Ha arra leszel figyelmes, hogy az autót csak teljesen benyomott fékpedál mellett lehet lefékezni, akkor sajnos az szintén annak a jele, hogy az ABS kockával valamiféle probléma van, nem működik megfelelően. Az sem ritka, hogy csúszós úton az ABS működésekor váratlanul beesik a fékpedál.

A megoldást az ABS kocka javítás jelenti

Az ABS kocka meghibásodása esetén szinte mindenki az új, pontosabban bontott termékben látja a megoldást, azonban ez sem anyagilag, sem a későbbi alkalmazást tekintve nem célravezető. Ugyanis szinte borítékolható, hogy a probléma újra elő fog jönni. Az rewopro.hu weboldalon rengeteg hasznos információt találsz az ABS kocka kapcsán. Ráadásul a szakemberek 5 év garanciát vállalnak a javításra, így mindenképp jobban jársz, ha velük javíttatod meg a hidraulikatömböt, mintha bontott darabot vásárolnál.