A bizonytalan gázellátás és a magas gázárak időszakában sokan fontolóra veszik, hogy az otthonukban az egyébként is korszerű elektromos infrapanelt használják a gázfűtés kiegészítésére, szükség esetén helyettesítésére. Emellett természetesen kiváló megoldás az infrapaneles fűtés, ha nincs kiépítve a gázhálózat.

Infrapanel Budapest területén működés közben is megtekinthető, a lehetőségről az infrapanel.eu weboldalán tájékozódhatunk.

Az infrasugarakkal meleget adó fűtési technológiát tulajdonképpen egy körülbelül fél négyzetméteres, tábla alakú berendezés rejti. Fűtőfelülete kerámiaszemcsés, felszerelhető falra, mennyezetre, de beállíthatjuk akár a sarokba is az ennek megfelelő kivitelt. Az újabb, modernebb, sík felületű kivitel nem csak szebb, hanem hatékonyabb is.

A működési elve arra alapul, hogy mesterségesen állít elő elektromágneses sugarakat. Az áram hatására, a panelben felmelegedő fémlemez hőjét a hátlapba beépített hőtükör fólia a lakótér felé sugározza, ami úgy melegíti fel az otthonokat, mint a nap.

Természetesen itt is, mint minden fűtési rendszernél, a legnagyobb hatékonyságot és a leggazdaságosabb használatot jól szigetelt háznál, korszerű nyílászárók mellett érheti el. Ahhoz, hogy költségeinken tovább faragjunk, célszerű párosítani napelemes rendszerrel, így a fűtést akár nulla költséggel megoldhatjuk.

Az infrapaneles fűtés előnyei a kedvező beszerzési ár, az egyszerű felszerelhetőség és a napelemes kombináció lehetősége. Emellett érdekes tulajdonsága, hogy nem a levegőt, hanem az élő testeket melegíti fel, ezáltal magasabb hőérzetet biztosít, mint más fűtési megoldások. Felmelegednek bizonyos mértékben a helyiségben található tárgyak, a fal és a padló, amik egyúttal hőtároló közegekké válnak. Nem keringeti a levegőt a szobában, mint a fűtő klíma, így jobb választás a por allergiával, asztmával küzdők számára.

Tökéletes megoldás, ha olcsón és rövid időn belül szeretnénk egy modern fűtési megoldást otthonunkba, vagy rásegítésként, biztonsági megoldásként keresünk elektromos alternatívát.