Az ipari klíma megléte elengedhetetlen az emberi termelékenység biztosításához. A rendszer megléte gazdasági hatással is járhat, mivel arra ösztönzi a dolgozókat, hogy a hőség vagy a fülledtség elleni küzdelem helyett inkább a vállalati problémák megoldására fordítsanak energiát.

Az ipari klíma megakadályozza azt is, hogy a dolgozók fejfájás miatt a munkaidő előtt távozzanak, de kiküszöböli a fokozott fáradtságot is, ami befolyásolja a munka hatékonyságát. A központi légkondicionálás jól szabályozza a nagy területű helyiségek mikroklímáját és lehetővé teszi a hatékony légkeringés kialakítását. Ugyanakkor alacsonyak az általános üzemeltetési költségei, megbízható és hosszú élettartamú. A kezdeti költségek azonban viszonylag magasak lesznek és a telepítést képzett szakembereknek kell elvégezni.

Az ipari klíma telepítésénél a cél a nem hatékonyan történő energiafelhasználás és az ellenőrizetlen költségek problémáinak kiküszöbölése. Az eredmény a maximális megtakarítás az energiában és a teljes üzemeltetési költségekben, valamint a környezetre gyakorolt hatás jelentős csökkenése.

Ha valaki légkondicionálót vásárol, tisztában kell lennie azzal, hogy az gondos üzemeltetést és időben történő karbantartást igényel, amibe a klíma szivárgásvizsgálat is beletartozik. Ahhoz, hogy split rendszer zökkenőmentesen és hosszú ideig működjön, a legjobb, ha jó hírű kereskedőtől vásároljuk meg, aki minőségi termékeket kínál.

Néha a légkondicionáló, akárcsak bármely más csúcstechnológiás berendezés rosszul kezd működni, vagy egyszerűen meghibásodik és nem teljesíti a fő funkcióit, nevezetesen a levegő hűtését vagy fűtését. Ennek oka valószínűleg a freon, azaz a hűtőközeg szivárgása. A meghibásodás észlelése érdekében és klíma szivárgásvizsgálat céljából tanácsos egy tapasztalt mesterrel felvenni a kapcsolatot.

A hűtőközeg szivárgás többféleképpen is kimutatható

A nyomás ellenőrzés során a szakember megvizsgálja a teljes rendszer szivárgását. Ehhez egy nyomásmérőt használ, ami először a rendszerben mesterségesen a maximális határértékre emeli a nyomást, és ha az néhány percen belül csökken, azt jelenti, hogy az áramkör megsérült és freon szivárgás van.