A gyógytorna a fizioterápia egyik leghatékonyabb része. Talán a legismertebb módszer a mozgásszervi problémák konzervatív kezelés során. Mivel nagyon komplex módszer, így nagyon sokféle problémára ad megoldást. A legtöbb ember tudatában csupán a sérülések utáni rehabilitáció vagy a gerincferdülés kezelési módszereként él, ennél azonban jóval összetettebb dologról van szó.

A gyógytorna valójában egy személyre szabott mozgásterápia. Ezért a megkezdése előtt a KEKRA GYÓGYTORNA ÉRD gyógytornászai egy teljeskörű vizsgálattal felmérik az egyén állapotát és ennek megfelelően állítják össze a kezelési tervet. Az alapján, mit találtak, kiválasztják a fájdalom csökkentése céljából legmegfelelőbbnek vélt technikát, és a páciens visszajelzéseivel szoros együttműködésben alkalmazzák. Kezeléseik során a gyógytornászok általában többféle terápiás módszert ötvöznek, annak érdekében, hogy az leginkább személyre szabott legyen. Pont ezért mindig az adott állapotnak megfelelő arányban használják a manuális technikákat, illetve a funkcionális gyógytorna elemeit. Amikor pedig a fájdalom jelentősen csökken, és nem nehezíti meg a legegyszerűbb mozdulatokat is, akkor elkezdik kezelni a probléma okát is, hiszen az sokszor jóval távolabb van a fájdalom helyétől.

A fent leírt esetben arról beszélünk, amikor valaki már a kialakult fájdalom miatt fordul a gyógytornászhoz, leggyakrabban ez így is fordul elő, azonban a gyógytorna kiválóan alkalmas a mozgásszervi problémák megelőzésére is. Kifejezetten jó hatással van a szervezetre a ülőmunkát végzők esetében, de szintén hasznos lehet kemény fizikai munkát végzőknek is. Mindkét esetben, bizonyos értelemben olyan extrém terhelést kapnak a szervezet bizonyos részei, melyre fel kell azt készíteni. Ráadásul ilyenkor még sokkal könnyebb dolga van a gyógytornásznak és a páciensnek is, hiszen nem nehezíti meg a mozgást a fájdalom és jó eséllyel nem is fogja.

A gyógytorna nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő izomegyensúly kialakításában, ami nagyon fontos ahhoz, hogy az ízületek terhelése, valamint mozgástartománya optimális legyen. Emellett számos jótékony hatása van még, nem csupán fizikai, hanem lelki téren is. Amellett, hogy adott esetben csökkenti a fájdalmat, vagy épp fejleszti az egyensúly- és koordinációs képességünket, a közérzetünket is javítja.

A fent leírt mozgásszervi, tehát ortopédiai, traumatológiai vagy reumatológiai problémákon kívül azonban sok más betegség kezelésében is jó eredménnyel alkalmazható a gyógytorna. Ilyenek például a neurológiai, (Parkinson-kór, stroke, sclerosis multiplex stb.), pulmonológiai (asthma, COPD), kardiológiai (szívinfarktus, szívműtétek utáni állapot), vagy akár urológiai, nőgyógyászati (inkontinecia) elváltozások. Minden területen, az adott problémára specifikus, speciális módszereket alkalmaznak a gyógytornászok.

A gyógytorna tehát egy nagyon széleskörű terápiás és prevenciós módszer, ha bármilyen kérdés merülne fel ezzel kapcsolatban (pl. gyógytorna árak, gyógytorna módszerek) a KEKRA GYÓGYTORNA CENTRUM ÉRD gyógytornászai szívesen válaszolnak.