A napelemek és az elektromos járművek a „mennyben készültek” – ez egy olyan partnerség, amely kisebb szénlábnyomot és több pénzt hagy a bankban.

Ha már van elektromos járműve (elektromos autó), akkor bizonyára észrevette, hogy egyre több töltőhely nyílik szerte Magyarországon. Mára már munkahelyeken, lakóutcákban, városközpontokban, nyilvános parkolókban és autópálya-töltőállomásokon is találhat ilyeneket.

De bár ez fantasztikus hír az elektromos autó-tulajdonosok számára, az otthoni elektromos autó töltő talán még jobb választásnak bizonyul.

Számos előnye van annak, ha otthonról tölti autóját – nem csak kényelmesebb, de olcsóbb is! Ha pedig még több pénzt szeretne megtakarítani (és emellett környezetbarát is), akkor még tovább mehet, és napenergiával is működtetheti autóját.

Lehet elektromos járművet napenergiával tölteni?

Természetesen! Ha a nap nagy részében otthon van, elektromos járművét közvetlenül a napelemes rendszeréről töltheti. Ha azonban azt tervezi, hogy éjszaka tölti fel autóját, szüksége lesz egy hazai napelemes akkumulátorrendszerre, amely tárolja a napközben hasznosított energiát.

Ha a napelemek elegendő energiát tudnak termelni, akár a ház és az autó áramellátását is biztosíthatja. Így van – nincs többé energiaszámla és nincs többé túlzó benzinár!

Hogyan működik?
Az elektromos jármű napelemek segítségével történő hatékony töltéséhez egy otthoni töltőegységre és egy PV-inverter egységre van szükség, amely a napenergiát villamos energiává alakítja.

Szerezzek be egy napelemes elektromos autó töltőpontot?
A legtöbb ember számára az elektromos autók fő eladási érve az, hogy sokkal környezetbarátabbak, mint benzines/dízelüzemű társaik. Ha tehát csökkenteni szeretné a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását, akkor az elektromos jármű beszerzése nagyszerű lehetőség.

Bár az elektromos autók környezetbarátok, az általuk fogyasztott villamos energia a nemzeti hálózatból származik, amelyet még mindig jelentős mértékben szénnel és gázzal táplálnak. Így azok számára, akik egy lépéssel tovább szeretnének menni, egy elektromos töltőpont telepítése otthonukba – egy hatékony napelemes rendszerrel párosítva – lehetővé teszi, hogy csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat, miközben pénzt takarítanak meg.

Mekkora az Ön elektromos járművének akkumulátora?

Az egyik legfontosabb dolog, amit napelemes rendszer telepítése előtt ki kell deríteni, hogy mennyi áramot fogyaszt az autója. Általános szabály, hogy minél nagyobb az akkumulátor, annál több energiát fog felemészteni.

Hány panelre van szüksége?
Nehéz pontos becslést adni arra vonatkozóan, hogy hány napelemre lesz szüksége járműve töltéséhez, mivel az energiafogyasztás az akkumulátor méretétől függ.

Átlagosan egy körülbelül 10 napelemet tartalmazó napelemes rendszer elegendő energiát tud biztosítani egy elektromos jármű feltöltéséhez – de ne feledje, hogy nagyobb akkumulátor esetén több panelre lesz szüksége.

Szükségem van építési engedélyre?
Hacsak nem műemléképületben vagy természetvédelmi területen lakik, nincs szüksége építési engedélyre a tetőn elhelyezett napelemekhez. Az egyetlen kivétel az, ha műemléképületben vagy természetvédelmi területen lakik – ebben az esetben a napelemek telepítéséhez „műemléki engedélyre”, és ezen felül építési engedélyre is szükség van.

Ami a töltőpontokat illeti, csak akkor van szükség építési engedélyre, ha a földre szerelt egység több mint 1,6 méter magas, vagy a falra szerelt egység több mint 0,2 köbméter térfogatú. Tervezési engedélyre van szükség akkor is, ha a töltőpontokat autópálya közelében vagy műemléképületben helyezik el.

Bármilyen elektromos jármű feltölthető napelemekkel?
Igen – csak meg kell győződnie arról, hogy a napelemes rendszer mérete elég nagy ahhoz, hogy az autója energiát kapjon.

Mennyi ideig tart egy töltés?
Egy elektromos autó feltöltése mindössze 30 percig tarthat, de akár több mint 12 órát is igénybe vehet – minden az akkumulátor méretétől és a töltőpont sebességétől függ. Ha autója töltési sebessége kissé lassú, akkor mindig feltöltheti azt egy éjszaka alatt. Ehhez csak egy akkumulátortárolót kell telepítenie a napelemes rendszeréhez, amely tárolja a nap folyamán termelt energiát.

Amennyiben széles körűen használható autó töltőre van szüksége, nézze meg a wallbox.hu kinálatát.