Az automata öntözőrendszer egy a földbe leásott csőhálózat, amelyen a víz kijuttatásához legcélszerűbben megválasztott öntöző elemek vannak a kert adottságainak figyelembevételével.

Az öntöző automatika, vagy másnéven vezérlő egység egy programozható automatika, amely a tudásának és a felhasználó által betáplált adatoknak megfelelően irányítja az öntözést. Vannak kültéri- és beltéri egységek, de vannak csapra szerelhető vezérlők is. Az egy zónától a több száz zónáig létező, fix és bővíthető kivitelben megtalálhatók. 24V-os és 9V-os megtáplálású, illetve okos internet alapú, valamint hagyományosan programozható is elérhető.

Az érzékelők világában az esőérzékelő az egyik legfontosabb tartozéka az öntöző vezérlőnek, amely lehet vezetékes, de lehet rádiós kivitelű is. További érzékelők is léteznek, mint például szélérzékelő, fagyérzékelő, időjárás érzékelő vagy éppen áramlás érzékelő. Mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága egy speciális körülményekre kialakított öntözőrendszer esetében.

A mágnesszelepek az öntözőberendezés mechanikus irányítói, amelyek az egyes öntözési zónák automatikus megnyitásáért és elzárásáért felelősek. Kivitelük tekintetében szintén igen szerteágazóak, amelyben a legfontosabb különbséget a 24V-os és a 9V-os kivitel jelenti. A col-ban megadott átmérőjük – amely a vízátengedő képességükkel áll összefüggésben – jelenti a méretezésüket és gyakori köztük az átfolyást, sőt még a nyomást szabályzó opciókkal szerelt mágnesszelepek is.

A vízkijuttató elemek között a legismertebb a szórófejek családja, amelyben a leggyakoribb a működési elvük alapján megkülönböztetett spray, a rotoros és a rotátor szórófejek és a fúvókák. További fontos öntözővizet kijuttató technika a csepegtetés, amit a leggyakrabban csepegtető csővel érünk el. Létezik még tőöntözés is, amikor pontosan irányított öntözésre van szükség.

Az öntözőrendszer kiegészítő alkatrészek továbbá a KPE csövek és az LPE csövek és ezeket a csöveket összekötő KPE- és LPE idomok. Fontos alkatrészek még az elektromos kábelek és kábelkötések, csapok, fittingek és tömítő anyagok.  Amennyiben a vízmegtápláláshoz vízgépészetre van szükség, akkor természetesen elengedhetetlen, hogy szivattyúra és egyéb kiegészítőire is támaszkodjunk.

Általánosságban elmondható, hogy az amerikai gyártók termékei a legjobbak az öntözéstechnikai alkatrészek palettáján, számos rendkívül jó márka érhető el hazánkban is, mint például a Hunter, amit mi is előszeretettel használunk. Azonban nem különbül rosszak a Rain Bird, a K-Rain és Orbit vagy a Toro cég által gyártott termékek.

További információk az automataontozorendszeres.hu weboldalon.