Az ABS kocka egy hidraulikatömb, amely a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja. Egy olyan biztonsági eszköz, mely az ABS rendszer elengedhetetlen része. A blokkolásgátló általában passzív, csak hirtelen, erőteljes fékezés esetén aktiválódik. Ha az ABS kocka meghibásodik, annak konkrét jelei vannak, viszont nem feltétlenül olyanok, mint amilyenekre elsőre gondolnál.

Honnan tudhatod, hogy baj van?

Ha az ABS kocka meghibásodik, akkor logikusnak tűnik, hogy az autó diagnosztikai rendszerét kell ellenőrizni, mely kijelzi, hogy ha baj van. A rossz hír az, hogy az ABS lámpa gyakran még a nyilvánvaló hiba ellenére sem jelez, sőt a hibakódot sem lehet kiolvasni. Emiatt nem érdemes kizárólag az autó diagnosztikai rendszerére támaszkodnod.

Mindenképp ismerned kell az ABS kocka meghibásodására utaló jeleket, annak érdekében, hogy tudd, hogy ha baj van. Elöljáróban annyit mindenképp meg kell említenünk, hogy az ABS kocka a gépjármű motorterében helyezkedik el, ezért a menet közbeni erős rázkódás és a magas hőhatás miatt nem ritka, hogy elromlik. Ennek egyik jele, ha a fékpedál nagyon lent fog, vagy az alsó holtpontig becsúszik fékezés során. Érzetre olyan, mintha a fékrendszer levegős lenne.

Ha további jeleket tapasztalsz, mint például a fékolaj szivárgás, továbbá a késleltetve érzékelhető fékhatás, ráadásul az sem teljesen, akkor sajnos nagy valószínűséggel tényleg meghibásodott az ABS kocka. Némely autótípusok esetében az sem kizárt, hogy míg a piros lámpánál várakozol, a benyomott fékpedál szép lassan, de jól érezhetően elkezd becsúszni. Habár ekkor még a fékhatás érzékelhető, azonban ez egy nagyon komoly figyelmeztető jel.

Mit kell tenni, ha biztosan tudod, hogy baj van?

Beszerezhetsz egy új alkatrészt is, azonban a rossz hír, hogy ahogyan az előző, valószínűleg az új is hamar tönkremegy. Először is szeretnénk figyelmedbe ajánlani az abskockajavitas.hu weboldalt. Jobb egy olyan szervizhez fordulni, ahol a szakembereknek nagy tapasztalatuk van az ABS kocka javítás terén. Az ABS Center munkatársai számos autótípus esetében tudnak segíteni. Ráadásul az abskockajavitas.hu weboldalon nagyon sok hasznos információval lehetsz gazdagabb, illetve elérhetőséget is találsz. Ezenkívül az árak kapcsán is tudsz tájékozódni. A szakemberek segítségének köszönhetően az ABS kocka jobb lesz, mint új korában.